Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tévhitek a sétáltatásról  

 "Kerti kutyát fölösleges sétáltatni."

 

Ezt a tévhitet számos pontban lehet cáfolni. 
Az egészséges átlag eb mozgásigénye napi több kilométer szaladgálás, különösen fiatal korban. Hazánkban ritka az olyan méretű kert, ami ennek elegendő teret nyújtana. 

Kép Sétáltatás során a gazdi azonnal begyűjtheti és a megfelelő tároló edényekbe (ezek hiányában szemetesbe) rakhatja a kutyapiszkot, nem kell a kertben kutakodni és közben reménykedni, hogy megtaláljuk, mielőtt bárki a családból - vagy ami még kínosabb- a vendégek közül belelép. Séta közben a kis dolgok is elintéződnek, nem kell attól tartani, hogy a gondosan nyírt gyepen, a kertben foltok alakulnak ki.

A kutya társas lény, vadon élő ősei falkákba tömörültek, és a falkán belüli viselkedés egész rendszerét alakították ki, amit minden falkatagnak el kellett sajátítani. A felnőtt kutyák egymás közötti viselkedésének illemszabályait a mai négylábú családtagoknak is a többi kutyával való találkozások során kell megtanulni, amihez az egyik legjobb lehetőség a séta közbeni ismerkedés, játék a többi kutyával.

Ha a kutyának lehetősége van a tágabb környezetét is megismerni, annakKép  kétlábú és négylábú szereplőivel ismeretségeket kötni, akkor nyugodtabb és magabiztosabb lesz, mint az az eb, akit váratlanul és előzetes ismeretek nélkül ér például egy biciklis postás felbukkanása.

Kedvenc kutyáink még az emberi szem számára legszebben kialakított kertben is elunják magukat - különösen egyedül tartva- és az unalom elűzésére "kertészkedni" kezdhetnek , ami dísznövények letarolásához, a gondosan nevelt gyep közepén gödörásáshoz és egyéb "átalakító munkálatokhoz" vezethet.  A kiadós napi séta segít levezetni az energiákat és új, izgalmas ingerekkel lekötni a kutya érdeklődését. A kertből kimozdulni nem tudó, egyedül tartott eb, különösen ha gazdáival napközben nem is találkozik, meglehetősen ingerszegény környezetben él. 

Kép Séta közben lehetőség nyílik ismeretlen tájak közös felfedezésére, új élmények közös befogadására,  amelyek szorosabbra fűzik kutya és gazdája kapcsolatát. 

A rendszeres séta ezek mellett segít korunk egyik jellegzetes - gazdikat és kutyáikat egyaránt érintő- problémájának, a súlyfelesleg kialakulásának elkerülésében, illetve ledolgozásában és az egészség megőrzésében.

 

Forrás: tappancsvilág.hu