Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Etetés szabályai:

Kép A kutyák táplálékigénye nemcsak egyedenként, de fajtánként és életkoronként is változik. Másképp kell etetni egy kölyökkutyát, másként egy fejlõdésben lévõt, egy felnõttet és megint csak másképp egy idõs kutyát.

Ami azonban mindegyikük esetében ugyanúgy lényeges az az, hogy változatos táplálkozásról gondoskodjunk számukra. Így érjük el azt, hogy kutyánk egészséges legyen. A kutya nem kizárólag húsevõ, szüksége van más táplálékra  is. A hús, ami a fõ fehérje forrás, kutyánk étrendjének csupán a felét tegye ki. A helyes étrend fontos, hogy tartalmazza az összes számukra szükséges vitamint. Visszatérve a húsra, azért van nagy szüksége rá egy kutyának, mert a benne lévõ zsírsavak segítik az anyagcserét, továbbá felelõsek a bõr és a szõrzet egészséges állapotáért.

A vitaminok


Egy megfelelõen összeállított étrend kell, hogy tartalmazza az összes vitamint és ásványi anyagot. A vitaminpótláskor kérjük ki az állatorvos véleményét, mert a vitamin túladagolása ugyanolyan káros lehet, mint a vitamin hiánya.

A kölyökkutyának, a gyors növekedés idõszakában, és a szoptatós kutyának feltétlenül szükséges gyakran adnunk kalciumot. A vitaminhiányt vitamintablettákkal szüntethetjük meg, melyeket könnyedén elrejthetünk egy ízletes jutalomfalatban.

 


Kép Az etetés gyakorisága


Egy felnõtt kutya általában kétszer eszik egy nap. Ha nem akar enni, állatorvoshoz kell vinni, s ha túl sokat eszik és a másik végletbe esik, akkor csökkentsük a kalóriabevitelt és mozgassuk többet. A harmadik lehetõség, ha a kutya azért nem eszik, mert válogatós. Ilyenkor a lehetõ leghamarabb le kell szoktatnunk errõl a tulajdonságáról, már csak azért is, mert egyrészt ki fog enni a vagyonunkból, ha csak húst hajlandó enni, másrészt egyoldalúvá válik a táplálkozása, és ez betegséghez vezethet a késõbbiekben. A leszoktatás akár egy hét kemény munkába is kerülhet, de legyünk kitartóak, az õ érdekében. Ha nem kell neki az étel, vegyük el elõle. A következõ étkezésnél újra tegyünk elé ennivalót. Valószínû, pár napig csak fintorogni fog, de aztán úgyis gyõz az éhség, és akármit meg fog enni, amit csak a táljába teszünk. 

KépAz etetés szabályai:


- Figyeljünk a kutyatápot gyártó cég nevére, megéri jó minõséget venni kutyusunknak.
- Romlott ételt soha ne adjunk neki, annak ellenére, ami sokakban tévhitként alakult ki, miszerint a kutya még megeheti azt, amit az ember már nem.
- Legyen mindig friss vize.
- Macskaeledelt ne adjunk neki, mert annak nagyon magas a fehérjetartalma.
- Forró vagy nagyon hideg ételt ne tegyünk kedvencünk elé, a legjobb a szobahõmérsékletû étel.
- Ha az étel, amit adunk neki, nem fogy el, már nem kéri, öntsük ki, ne adjuk neki oda késõbb.
- Ne engedjük, hogy elhízzon, nagyon figyeljünk a testsúlyára.
- Újabb tévhit a csont! Soha ne adjunk szilánkosra törõ csontot, például csirkecombcsontot. Annak legfeljebb vágjuk le a porcos végét, az nem okozhat bajt.
- S ahogy már mondtuk, ha a kutya legalább 24 órán át semmit nem kíván enni, akkor forduljunk állatorvoshoz, hamarabb nem szükséges.

KépA koldulás


Ugye, nem ismeretlen a jelenség, amikor a családi étkezés közben kutyánk odajön az asztalhoz, és szánakozó pillantásokkal, vagy akár kitartó ugatással ételt akar kuncsorogni vagy követelni az asztalról? Ha ilyenkor mindig adunk neki lopva egy-egy falatot az asztal alatt, csak azt fogjuk elérni, hogy még inkább rászokik a kéregetésre és el is fog hízni.

Ha már tisztában vagyunk kutyusunk helyes táplálásának fontosságával, nincs mit tenni, mint konkrétan utánajárni, milyen ételek valók számára. Akárcsak az emberek, a kutyák is szeretik a változatos étrendet, a különféle ízeket. És szerencsére, ma már több kutyaeledel-gyártó is a segítségünkre van a számtalan finomság elkészítésében!
Ha már tisztában vagyunk kutyusunk helyes táplálásának fontosságával, nincs mit tenni, mint konkrétan utánajárni, milyen ételek valók számára. Akárcsak az emberek, a kutyák is szeretik a változatos étrendet, a különféle ízeket. És szerencsére, ma már több kutyaeledel-gyártó is a segítségünkre van a számtalan finomság elkészítésében!

Kép
Egy kutyus helyes étrendjének a biztosítása ma már egyáltalán nem nehéz feladat! Kedvencünk ételét mi magunk is összeállíthatjuk, de készen is megvásárolhatjuk. A kész kutyaeledelek - legyen az száraz vagy szaftos finomság - tartalmazzák az összes ásványianyagot, ami csak szükséges egy kutya szervezetének. Persze nem mindenki teheti meg, hogy állandóan ilyennel etesse kedvencét, ebben az esetben saját módszerekkel is összeválogathatjuk a szükséges tápanyagokat.

Kép
A kutya energiaigénye élete folyamán állandóan változik. Más akkor, ha csak házi kedvenc, más, ha keményen dolgozik és persze megint más, ha egy várandós, egy szoptatós vagy egy éppen ellés után lévõ "kismamáról" van szó. Az utóbbi esetben nagy kalóriatartalmú ételeket fogyasszon, míg idõsebb korában már kevesebb energia szükséges számára.

A kutya nem csupán húsevõ, gyakran ugyanazt fogyasztja, mint mi, emberek. A húshoz vagy növényi fehérjéhez keverjünk zöldséget, tésztát, rizst, gabonafélét vagy más élelmet, amely biztosítja a kutya számára a megfelelõ fehérje-, szénhidrát-, zsír-, vitamin- és ásványianyag-mennyiséget.

Vegyük sorra a különbözõ ételeket!

Kép
Darált hús
Nagyon jó kalóriaforrás, s bár nagy a zsírtartalma, közel sem olyan ártalmas a kutyának, mint nekünk, embereknek.

Tészta
A tésztában nagyon sok a szénhidrát, s mint tudjuk, önmagában nem sok íze van, így jó, ha hússal keverve adjuk a kutyának.


Rizs
A rizs megfõzve könnyen emészthetõ, ezért kitûnõ táplálék, például csirkehússal keverve, fõleg, ha kutyusunk elõzõleg beteg volt és éppen lábadozik.

Szív
Más állatok szíve (például csirke) zsírtartalma miatt kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a többi belsõség, például a vese. Ezzel ne etessük rendszeresen!

Kép

Máj
A máj, a húsokhoz hasonlóan sok foszfort és kevés kalciumot tartalmaz, ezen kívül igen nagy az A- és B1-vitamin-tartalma.

Csirke
A csirke éppúgy, mint a pulyka, könnyen emészthetõ, és a többi húshoz képest átlagban kevesebb kalóriát tartalmaz.

Hal
A hal kényes eledel. Ahogy nekünk is állandóan figyelnünk kell rá, úgy a kutyának is csak úgy ajánlatos halhúst adni, ha elõtte az összes szálkát kiszedegettük belõle. Mindezen felül nagyon egészséges a kutya számára.

Zöldség- és gyümölcsfélék
Mivel a nyers zöldségek és gyümölcsök kiváló vitaminforrásnak számítanak, idõnként jó, ha adunk ilyet kedvencünknek. Bajban csak akkor leszünk, ha válogatós, és nem eszi meg. Ez esetben próbáljuk meg errõl minél elõbb leszoktatni.

Tojás
Végül említsük meg a tojást, ami nemcsak könnyû és tápláló étel, de különösen alkalmas kölyökkutyáknak és betegségbõl lábadozó kutyáknak.

Remélem, az alábbi felsorolás nyújt némi segítséget abban, hogy úgy válogasd össze kis kedvenced étrendjét, hogy az a legmegfelelõbb legyen számára!

Forrás: vadászkutya.hu