Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A teendõk toklász ellen

 

Tavasszal és nyáron, fõleg júliusban és augusztusban sok kutya szenved a toklásztól. A toklászok a hegyükkel képesek mindenbe belefúródni. Amibe pedig már befúródtak, abban képesek befelé haladni, vándorolni, viszont kifelé haladni vagy kiesni sohasem képesek. Leggyakrabban a hosszú, lógó fülû kutyák fülébe, de ritkábban az álló fülûek külsõ hallójáratába kerülnek toklászok.

 Kép Ezenkívül még gyakran a finomabb bõrû szervekbe (pl. a lábujjak között, a hónaljtájékon, a herék körül, a péra körül, stb.) is kerülhet toklász, de a legszerencsétlenebb esetekben az orrlukakba, esetleg a szem kötõhártya-zsákjába, a fogínybe is befúródhat ez a képlet. Ha a fülbe kerül a toklász, hirtelen fájdalmat jeleznek a kutyák, fejüket féloldalt tartják. Késõbb a külsõ hallójárat gyulladása alakul ki. A toklászt haladéktalanul el kell távolítani. A késõbbiekben szennyezõdésektõl és váladéktól speciális fülmosó folyadékkal tisztítsuk meg a fület. A tisztítás után a megfelelõ fülcseppel kell kezelni az állatot. Nagyon fontos, hogy mielõbb menjünk állatorvoshoz ilyen tüneteket látva.

A finomabb bõrû szervekbe került toklász néha nagy távolságokra képes eljutni a bőr alatt, súlyos gyulladást okozva. A toklászt nagyon nehéz megtalálni, az elaltatott állatban pontosan preparálva kell megkeresni a sipolyjárat okozóját. A gyulladás miatt a terület igen vérzékennyé válik. Megelõzésként ajánlatos a lábujjak közötti szõrt egészen rövidre nyírni, hogy a toklász ne tudjon a hosszú szõrszálak között megtapadni és befurakodni a bõrbe. Hirtelen fellépô és szûnni nem akaró prüszkölés, esetleg egyoldali véres orrfolyás esetében gondolhatunk arra, hogy toklászt szippantott fel kutyánk, amelyet ritka, szerencsés esetben a garaton keresztül lenyelhet.

Friss esetben fültükörrel rálelhetünk a toklászra. Szerencsétlen esetekben Kép  azonban a toklász olyan mélyen akad el az orrüregben, hogy nem lehet látni, eltávolítása kívülrõl nem lehetséges. Így az orrüreget fel kell nyitni. Szintén hirtelen kezdõdõ egyoldali kötõhártya-gyulladás, amelyet erõs hunyorítás, fájdalmasság, sokszor zárt szemrés kísér, mindenképpen a kötõhártyazsák átvizsgálását indokolja. Bódítás vagy helyi érzéstelenítés után a pislogóhártya emelésével átvizsgáljuk a kötõhártyazsákot, majd csipesszel kiemeljük a növényrészecskét.

 Forrás: vadászkutya.hu